Application of calcium nitrate in the production, rot and firmness of italian zucchini fruits

Authors

  • Roni Peterson Carlos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. Brasil
  • Carlos Henrique Ribeiro Milagres Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. Brasil https://orcid.org/0000-0003-0850-4070
  • Thatyelle Cristina Bonifácio Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena., Brasil
  • Lucas Ferreira Costa Estudante de Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. BRASIL

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v9i3.2933

Keywords:

Cucurbita Pepo, texture, mineral fertilizer

Abstract

Italian zucchini, from the Cucurbitaceae family, are a plant of great economic importance for several regions of the country, as they are an excellent source of vitamins and minerals. Because it has a short cycle, zucchini crops are very demanding in nutrients. The objective of this work was to evaluate the effect of foliar application of different concentrations of calcium, using Calcium nitrate (Calcinit®) as a source, on the production, rot and firmness of Italian zucchini fruits. Zucchini seeds of the caserta variety were used and after the plants had developed, foliar applications were carried out in three periods (before flowering, full flowering/beginning of fruiting and at the formation of the first fruits) at different concentrations (0, 3, 6, 9 and 12 g L-¹) of calcium nitrate. The number of rotten fruits, production, mass, length, diameter and firmness of the fruits were evaluated. The experimental design was in randomized blocks with 5 different concentrations of calcium nitrate and 5 blocks and each block containing 6 plants. Through the results obtained, it was observed that the foliar application of calcium nitrate does not influence the production, length, mass and diameter of the fruits. Regarding the number of rotten fruits, the application of 3.0 g L1 provides a smaller number of fruits with apical rot, and the application of 9.0 g L1 helps in greater fruit firmness.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Roni Peterson Carlos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. Brasil

0000-0002-8360-8665; Engenheiro Agrônomo pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais
(IFSEMG)– Campus Barbacena. BRASIL, E-mail: ronipeterson95@outlook.com

Carlos Henrique Ribeiro Milagres, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. Brasil

0000-0003-0850-4070; Doutorando em Agronomia/Fitotecnia pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). BRAZIL, E-mail:
caarlos_henriquee_8@hotmail.com

Thatyelle Cristina Bonifácio , Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena., Brasil

0000-0001-9905-2967; Engenheira Agrônoma pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais
(IFSEMG)– Campus Barbacena. BRASIL, E-mail: thaty.cris2013@yahoo.com.br

Lucas Ferreira Costa, Estudante de Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais (IFSEMG)– Campus Barbacena. BRASIL

0000-0002-3001-023X; Estudante de Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais
(IFSEMG)– Campus Barbacena. BRASIL, E-mail: ferreiralucas0720@gmail.com

References

Amaro, G. B., Hanashiro, M. M., Pinheiro, J. B., Madeira, N. R., & BORGES, R. (2021). Recomendações técnicas para o cultivo de abóboras e morangas. Embrapa Hortaliças-Circular Técnica (INFOTECA-E).

Amaro, G. B., PINHEIRO, J. B., LOPES, J. F., de CARVALHO, A. D., MICHEREFF FILHO, M., & Vilela, N. J. (2014). Recomendações técnicas para o cultivo de abóbora híbrida do tipo japonesa.

Araújo, H. S., Cardoso, A. I. I., de Oliveira Júnior, M. X., & Magro, F. O. (2015). Teores e extração de macronutrientes em abobrinha-de-moita em função de doses de potássio em cobertura. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 10(3), 389-395.

Bezerra, M. A. F., Pereira, W. E., Bezerra, F. T. C., Cavalcante, L. F., & Medeiros, S. D. S. (2014). Água salina e nitrogênio na emergência e biomassa de mudas de maracujazeiro amarelo. Revista Agropecuária Técnica, 35(1), 150-160.

Cavalcante, A. C. P., Cavalcante, L. F., Bertino, A. M. P., Cavalcante, A. G., Lima, A. J. D., & Ferreira, N. M. (2019). Adubação com potássio e cálcio na nutrição e produção de goiabeira'Paluma'. Revista Ceres, 66, 54-62.

Cavalcante, L. F., Mesquita, F. D. O., Nunes, J. C., Diniz, A. A., Lima Neto, A. D., Souto, A. D. L., & Souza, J. D. (2014). Produção e composição mineral do maracujazeiro amarelo com adubação foliar de cálcio após poda-segunda safra. Revista Agropecuária Técnica, 36, 35-49.

Coelho, V. A. T., de Souza, C. G., de Souza Nascimento, E., Lacerda, L. G., & Cardoso, P. A. (2020). Deficiências de macronutrientes em Abobrinha Italiana (Cucurbita pepo L.): caracterização de sintomas e crescimento. Research, Society and Development, 9(3), 27.

Coelho, V. A.T.; Souza, C.G.; Souza, E.N.; Lacerda, L.G.; Cardoso, P.A. Characterization of symptoms and growth in Italian Pumpkin (Cucurbita pepo L.) under micronutrient lack. Research, Society and Development, v. 9, n.3, p. 1-15, dez. 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i3.2359.

Costa, A. R., Rezende, R., de Freitas, P. S. L., Gonçalves, A. C. A., & Frizzone, J. A. (2015). A cultura da abobrinha italiana (Cucurbita pepo L.) em ambiente protegido utilizando fertirrigação nitrogenada e potássica. Irriga, 20(1), 105-127.

Delfim, T. F., & Mauch, C. R. (2017). Fenologia, qualidade e produtividade de frutos de genótipos de abobrinha cultivado em ambiente protegido. Tecnologia e Ciência Agropecuária, 11(3), 49-55.

Ferreira,DF (2011). Sisvar: um sistema computacional de análise estatística. Ciência e agrotecnologia, 35 , 1039-1042.

González-Terán, GE, Gómez-Merino, FC e Trejo-Téllez, LI (2020). Efeitos da aplicação de silício e cálcio nos parâmetros de crescimento, produção e qualidade dos frutos de pepino estabelecido em solo sódico. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus , 19 (3), 149-158.

Inmet, Instituto Nacional de Meteorologia. Normais climatológicas do Brasil. Disponível em: http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=clima/normaisclimatologicas

Júnior, S. J. A., Neto, E. B., Barreto, L. P., & Resende, L. V. (2011). Podridão apical e produtividade do tomateiro em função dos teores de cálcio e amônio. Revista Caatinga, 24(4), 20-26.

Kumar, J., Kumar, R., Rai, R., Mishra, D. S., Singh, S. K., & Nimbolkar, P. K. (2017). Influence of foliar application of mineral nutrients at different growth stages of guava. Journal of Plant Nutrition, 40(5), 656-661.

Luz, J. M. Q., Oliveira, G., Queiroz, A. A., & Carreon, R. (2010). Aplicação foliar de fertilizantes organominerais em cultura de alface. Horticultura Brasileira, 28, 373-377.

Martínez, C., Manzano, S., Megías, Z., Garrido, D., Picó, B., & Jamilena, M. (2013). Involvement of ethylene biosynthesis and signalling in fruit set and early fruit development in zucchini squash (Cucurbita pepoL.). BMC plant biology, 13(1), 1-14.

Moschini, B. P., Coelho, V. A. T., Peche, P. M., Souza, F. B. M., Coutinho, G., Barbosa, C. M. A., & Freire, A. I. (2017). Crescimento e diagnose de deficiências nutricionais em Physalis peruviana L. Agropecuária Técnica, 38(4), 169-176.

Muñoz, FF, Ruiz, VE e Bouzo, CA (2017). Efeito de pulverizações foliares pré-colheita de nitrato de cálcio na qualidade dos frutos de melão.

Navarro-León, E., López-Moreno, F. J., Fernández, M. A., Maldonado, J. J., Yánez, J., Blasco, B., & Ruiz, J. M. (2022). A New calcium vectoring technology: Concentration and distribution of Ca and agronomic efficiency in pepper plants. Agronomy, 12(2), 410.

Oliveira, N. L. C., Júnior, M. H. C., Moreira, R. A., & de Oliveira, E. L. (2022). Produtividade e eficiência econômica da abobrinha italiana em função de diferentes doses de nitrogênio via fertirrigação. Revista Ciência Agrícola, 20(3), 1-11.

Oliveira, N.L.C., Puiatti, M., Cecon, P.R., Bhering, A. S. (2010). Comportamento floral da abobrinha italiana em função da temperatura do ar. Revista Horticultura Brasileira, 28(2), 827-834.

Pôrto, M. L., Puiatti, M., Fontes, P. C., Cecon, P. R., & Alves, J. C. (2014). Produtividade e acúmulo de nitrato nos frutos da abóbora" Tetsukabuto" em função da adubação nitrogenada. Horticultura Brasileira, 32, 280-285.

Vasconcelos, L. H. C., da SIlva, F. A., Nascimento, L. M., & Vasconcelos, R. F. (2020). Avaliação pós-colheita de tangerinas ‘Dekopon’submetidas a aplicação de cloreto de cálcio em pré-colheita. Research, Society and Development, 9(6), e132963638-e132963638.

Yamamoto, E. L. M., de Araújo Ferreira, R. M., de Oliveira Fernandes, P. L., Albuquerque, L. B., & de Oliveira Alves, E. (2011). Função do cálcio na degradação da parede celular vegetal de frutos. Revista verde de agroecologia e desenvolvimento sustentável, 6(2), 6.

Yara. Folheto YaraLiva-Calcinit-2015. Disponível em: <http://yara-i.com.br/marketing/artes/folhetos/Folheto-YaraLiva-Calcinit-2015-modelo-novo.pdf>.

Yuri, J. E., Ferreira, T. S. D., GAMA, D. D. S., Resende, G. D., & Mota, J. H. (2012). Produtividade e qualidade dos frutos de melão pulverizados com cálcio. Horticultura Brasileira, 30(2), S6563-S6569.

Published

2024-08-13

How to Cite

Carlos, R. P., Ribeiro Milagres, C. H., Bonifácio , T. C., & Costa, L. F. (2024). Application of calcium nitrate in the production, rot and firmness of italian zucchini fruits. Diversitas Journal, 9(3). https://doi.org/10.48017/dj.v9i3.2933